ZEHRA SUZAN ÖZDEMİRDEN SİGARANIN ZARARLARI

SİGARA İNSANI ÖLDÜRÜR!

 

9 Şubat sigara bırakma günü olarak ilan edilmiştir. Sigaranın  İnsanlar üzerindeki zararlarını dikkat çekme adına halkımızın sağlığını ilgilendiren bu hassas konuda tütün ve tütün ürünlerinin insan sağlığı üzerinde ne gibi olumsuz etkileri bilimsel verilerle ıspatlanmış durumdadır.

 

Toplumunbütün kesimlerine ulaşması açısından 4207 sayılı yasada hayata geçirilmiştir.Toplu  yaşam yerlerinde kendi yaşam alanlarımızda daha nezih ortamların oluşmasına vesile olmuştur. 4207 sayılı yasanın tütün ve tütünden yapılan ürünlerin insan sağlığına çok zararlı  olduğunu  ve etkilerini bir daha gördü. Bu yasanın etkinliği gün geçtikce artıyor.Ayrıca sağlık bakanlığımızın son yıllarda insan odaklı sağlık hizmetleri  kapsamında top yekün kişinin bedenen, ruhen ve sosyal açıdan tam iyilik haline kavuşması açısından bir çok proğram hayata geçirdi.Hatta iletişim araçlarıyla bu mesajlar etkili bir şekilde   toplumun tabanına yayıldı.

 

Sigaranın dumanında bulunan zehirli gazlar eksoz gazı olarakda bilinen karbonmonoksit  gazıdır.Bu gazın insan  vücudundaki  kanın içindeki oksijeni  akışını azaltır. Nikotin

 

ise bağımlılık yapar.Nikotin aslında zehirdir, çok alındığında öldürebilir.Tansiyonu ve kalp hızını artırır.Kalp ve beyin damarlarını  hastalanmasına yol açar .Ayrıca solunum yollarını örten hücreleri ve koruyucu siliyer yapıyı bozarak  akciğerlerin her türlü zarara açık hale gelmesine yol açar. (Akciğer kanseri gibi ) Kronik akciğer hastalıkların  sorumlusu sigaradır. Halk arasında” atın ölümü arpadan olsun” diyede bir ata sözü vardır.Buna kesinlikle karşıyım Allahın bize verdiği bedenimizi iyi korumalıyız.Kaliteli bir hayat yaşamalıyız.Siğara içenlerin içmeyenlere göre  ortalama  8 yıl daha erken ölmektedir. Nikotin maddesinin bağımlılık yapısı özelliği  eroine  çok benzer.Siğara içenlerin çoğu tütün kullanımının ve özellikle siğara İçenin  sağlığa zararlı oldugunun bilincindedi r.

 

Etrafımızda bir çok kişinin bu zehiri bırakıp  tekrar başladığına  şahit olmuşuzdur. ABD, yılda  3 milyon kişi siğarayı bırakmayı  başarmıştır. Yinede umutsuzluğa düşmemeli, bırakmak için girişimde  bulunmalı .Sigarayı bırakmak için mükemmel bir plan ve teknik yoktur. Önce beynimizde bitirmeliyiz.3 , 10  gün arasında  siğarayı  kesmeye bağlı  fiziksel   şikayetler   yaşayabilirsiniz.Geçmişte alışkanlık olarak bir siğara yakacağınız  zamanlarda ( yemekten sonra veya  direksiyonbaşında) Sigara içmek için  bir  dürtü duyabilirsiniz  .Sigarayı  bırakmak için  bazı  kişilerde  dürtüler  aylar ve hatta yıllar boyunca gelip gidebilir.Ancak bu dürtülerin  yoğunluğu  ve süresi  zaman geçtikce  daha azabilir. Günümüzde  insan sağlığını  tehdit eden önemli sorunlardan birisi.

 

Bilhassa  kadınlar arasında  sigara tiryakiliğinin çok  büyük toplumsal   bir sorun  olarak  karşımıza çıkmaktadır. Sigaranın zararlarını anlatmakla bitmez. Dünyada her  3 kişiden  bir kişiyi sigara  nedeniyle   kaybediyoruz. Tamemen bu mereti hayatımızdan çıkaralım.Onsuz yaşamayı öğrenelim. SAYGILARIMLA.

 

ZEHRA SUZAN ÖZDEMİR

Bu yazı Genel kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.