RAV4 I EGR VALF (EKSOZ GAZI RESİRKİLASYONU) PRENSİP VE BAKIMI

EGR VALFINI TEMİZLEMEK, KONTROLUNU YAPMAK İÇİN GEREKENLER VE İŞLEMLER


Araçlar:
· Bir yardımcı, bir bez, vakum pompası ve vakum göstergesi, birkaç metrik anahtarları ve ohmmetre.
EGR (Egzoz Gazı Devridaimi) sistem oluşur:                                                                                                                          EGR sistemi Fonksiyonu:
EGR emme manifolduna egzoz bazı verir ve sizin motor çevreye zararlı emisyonları azaltarak, çok sıcak olmadan yüksek hızlarda çalışabilir böylece motor sıcaklığı düşürmek için gerekli olduğunu ve çok gaz kaydeder.·                                   Yüksek EGR akışı yüksek yanma sıcaklıkları, çok yüksek sürat ve orta hızlanma sırasında gereklidir.
· Düşük EGR akışını düşük hız ve hafif motor koşullarında gereklidir.
·  EGR akışı OFF yani kapalı,  motor ısınması, boşta, tam açık gaz kelebeği esnasında olur.

Operasyon Teorisi (basitleştirilmiş):
düşük devirlerde = düşük sıcaklıklarda
VSV (VAKUM SİVİÇ VALFİ) motorun sıcaklık dahil fonksiyonlarını ölçerek EGR yi açıp kapayan anahtar. EGR valfı kapatmak için Q hava yoluyla uygulanacaktır.
Egzoz modülatör akmasının ve modülatör filtresi aracılığıyla atmosfere serbest olacaktır.
Yüksek RPM = yüksek sıcaklık
EGR gerektiğinde, VSV akışına izin vermek için bir egzoz EGR valfini açmak için, modülatörün gelen vakum uygulanır.                                                                                                                                                                                     1) Modülatör Bakımı: Kapağında her zaman P, Q, R harfleri vardır. Filtresini basınçlı hava ile temizleyin.

Hortumlar modülatör oluşturmak ayırın ve bunları etiketlemek. Blok P ve R ve darbe Hava S. içine
Hava P ve R akmalıdır ve hissetmeniz gerekir.Motoru çalıştırın ve bir yardımcı ile 2500 RPM tutun.
Q içine hava üfleyin, hava (EGR sistemi çalışıyor ve EGR biraz açmak için Q bazı vakum geçerli olduğu anlamına gelir) geçmemelidir
Bu fonksiyonların ya da çalışmaz >>, modülatörün değiştirin.
2)VSV ile EGR operasyonu:
3-yollu bir bağlayıcı kullanarak, bir vakum göstergesi betn bağlanır. EGR valf ve VSV.
Motoru çalıştırın ve motor çalışır olduğunu kontrol edin ve rölantide çalıştırın.
DLC SST bağlantı terminalleri TE1 ve E1 (Tanı motor bölmesi kutusunu etiketli) kullanma
>> Motor soğuk, Boşta ve 2500 rpm’de, Mastar 0 vakum göstermelidir.
>> Motor sıcak, boşta ve 2500 rpm’de, mastar bazı düşük vakum okuma göstermelidir.
(Böylece VSV-EGR operasyonu çalışmıyorsa değilse).2) EGR valfi
Motor durdurulmasıdır eğer motor çalışırken ve soğuk olsa da, bir vakum pompası ile EGR valfı üzerindeki Q noktasına vakum “10 uygulayıp, vana (bu hava girişi için egzoz akışı nedeniyle tezgahları, ok anlamına gelir motor) o anda ihtiyacı yok.
Tamam değilse, valf (kolay) değiştirin                                                                                                                                          3) Vakum anahtarı valfi (VSV)
Her zaman bu kontrol  sonuncu olsun.
Bir ohmmetre onay ile iki terminal arasında sürekliliği vardır.
Direnç: 20 ° C (68 ° F): 33 – 39 ohm
Süreklilik varsa, VSV değiştirinHer bir terminal ile gövdesi arasında süreklilik olduğunu kontrol edin.Süreklilik varsa, VSV değiştirin.

Terminalleri arasındaki akü pozitif gerilim uygulayın.
Liman E’den filtresi bu hava akımları kontrol edin. Işlem olarak belirtilirse, VSV değiştirin.

Benim deneyim, VSV hatalı bir, valf ve modülatör uzun servis ömrü vardır olacaktır.

Atilla özdemirin notu; EGR bizim ustalarımızın ve servislerimizin henüz tam manasıyla çözemedikleri bir sistem ve aşağı yukarı bütün yeni arabalarda var. Doğru söylemek gerekirse arızaları hakkında benimde pek fazla bilgi ve tecrübem yok, burada EGR modülatörünün filtresinin temizlendiğini görünce allak bullak oldum çünkü filtresi olduğunu ve sökülebildiğini ilk defa bu makalede gördüm. Hakikaten resimde görüldüğü gibi sökülüyor ve benim 98 rav4 ün hayatında hiç sökülmediği belli oluyor. Modülatörü yerinden söküp içini ve keçeyi(filtre bildiğimiz keçe) yağsız kontakt sprayle güzelce temizledim ve yerine taktım bakalım yolda ne gibi bir fark hissedilecek henüz deneyemedim ama motorun daha rahat çalıştığı belli.                                               EGR MODÜLATÖR KEÇESİ TEMİZLİĞİNDEN SONRA ŞUNLARI TESBİT ETTİM                                                                 1- Araba daha atak hale geldi                                                                                                                                                 2- Motor soğukken düşük hızda gaza basınca araba topallıyordu sorun bitti                                                                      3- Benzin sarfiyatı 100 kmde en az yarım litre azaldı, bir litre bile olabilir

UZUN LAFIN KISASI RAV4 DE EGR MODÜLATÖRÜ ÇALIŞMAZSA EGR ÇALIŞMIYOR, EGR ÇALIŞMAYINCA MOTORUN ÇALIŞMASI RANDIMANSIZ OLUYOR VE SOĞUKKEN DÜŞÜK DEVİRDE ARABA TOPALLIYOR.

Bu yazı Teknik bilgi, Toyota kategorisine gönderilmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.